Zeehondenjacht en robbenvangst

Barloy, J.-J. en P.H. Coppé. 1980. Batailles pour les phoques. Paris: Editions de la Mer. Geschreven door een Frans duo als aanklacht (175 blz.) tegen de jacht op (jonge) zeehonden in Canadese wateren, voorzien van een inleidend gesprekje met Brigitte Bardot. In 1980 werd wereldwijd geschokt gereageerd op de televisiebeelden van het doodknuppelen van weerloze jonge zeehondjes.

Blond, G. 1971. Het eiland van de godin. Het tragische lot van de zeehonden. Bussum: C. De Boer. Over de ‘wrede slachting’ van pelsrobben op de Pribilof Eilanden in de Beringzee. Oorspronkelijk in het Frans, maar het boek kende vele vertalingen waarvan er samen meer dan 3 miljoen exemplaren zouden zijn verkocht. De Nederlandse uitgave telde 180 bladzijden.

Davies, B. ca. 1971. Bloedig bont. Slachting onder de zeehondenbabys. Zwolle: La Rivière & Voorhoeve. Aanklacht van 232 bladzijden tegen het afslachten van robbebaby’s’ voor het bont in Canadese wateren en op de Pribilof Eilanden.

Davies, B. 1989. Red Ice. My fight to save the seals. London: Methuen. De memoires van Brian Davies over zijn acties voor de zeehonden. Davies is tevens de stichter van het International Fund for Animal Welfare (IFAW, °1969)

Hart, P. ‘t. 2007. Zeehondenjacht in Nederland 1591-1962. Academisch Proefschrift. Eigen beheer. Standaardwerk (351 pagina’s) door Pieter ’t Hart,  zoon van de Nederlandse zeehondenbeschermster Lenie ’t Hart. (meer info)

Postma, A. (samensteller). 2006. Vuile handen. Stop de zeehondenjacht! Amsterdam: Arena. Boekje (128 blz.) waarin bekende en minder bekende schrijvers en cartoonisten zich tegen de ‘zinloze slachting’ van zeehonden voor de Canadese kust uitspreken.

Schokkenbroek, J.C.A. 2008. Harpoeniers en robbenjagers. Nederlandse walvisvaart en zeehondenjacht in de 19de eeuw. Zutphen: Walburg Pers. Grondige studie (256 blz.).



© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org

naar boven