Perstekst

Mendop vzw brengt primeur uit Wereldoorlog I naar Brugge

Op zaterdag 21 april 2012 (het weekend van Erfgoeddag 2012) opent in de Militaire Kapel te Brugge de tentoonstelling 'They shoot horses, don't they? Paarden en muildieren uit de Groote Oorlog'.

Op deze tentoonstelling worden voor het eerst skeletten en resten van paarden en muildieren geëxposeerd die onlangs in de frontstreek van de Westhoek (bij Poperinge en Reningelst) uit massagraven zijn opgegraven.

De bezoekers zullen er in primeur meer vernemen over deze bijzondere archeologische vondsten en krijgen het unieke, voor België nooit vertelde verhaal over de duizenden muildieren die tijdens Wereldoorlog I vanuit Noord-Amerika naar de slagvelden van onder meer Ieper en de IJzer werden overgebracht.

Wereldoorlog Eén was de laatste grote oorlog waarbij miljoenen trek- en rijdieren werden ingezet. Het was ook de oorlog waarbij de cavalerie als geduchte aanvalseenheid niet langer tegen de vuurkracht van machinegeweren bleek opgewassen. In totaal lieten in 1914-'18 acht miljoen paarden en muildieren het leven, net zoveel als er militairen en burgers tijdens deze wereldbrand omkwamen.

De tentoonstelling belicht ook de kennis die men uit zulke opgegraven dierenbeenderen kan afleiden, het wedervaren van paarden en muildieren aan het toenmalige front, de herkomst en het vroegere gebruik van het 'muildier' (kruising ezelshengst x paardenmerrie) en de glorietijd van het cavaleriepaard in het Belgische leger, met unieke foto's van het 'ruiterkamp' van Beverlo (Limburg) rond 1900, de militaire paardenrijschool van Ieper (1847-1914) en uiteraard de cavaleriekazernes die zich vele decennia in de Brugse binnenstad nabij de Kruispoort bevonden.

Erfgoeddag 2012 biedt de bezoekers in Vlaanderen en Brussel een keuze uit meer dan 800 activiteiten. De landelijke organisatie van Erfgoeddag selecteerde per provincie 5 activiteiten als een niet te missen aanrader, waaronder de expo van Mendop vzw in de Militaire Kapel.

Het is voor het vierde jaar op rij dat Mendop vzw (Mens & Dier op papier vzw) in Brugge aan de Erfgoeddag deelneemt. De tentoonstelling van vorig jaar omtrent geitenerfgoed in het domein De Zeven Torentjes lokte ruim 1.100 bezoekers en was daarmee een van de succesvolste in de regio.

Eerder dit jaar (24 februari - 25 maart 2012) organiseerde Mendop vzw de tentoonstelling 'Dieren en hun papieren. De eerste schenkingen aan Mendop vzw' in het Brugse Stadsarchief. De samenwerking tussen het Stadsarchief en Mendop vzw werd november vorig jaar door het Brugse Stadsbestuur goedgekeurd.

Tentoonstelling
They shoot horses, don't they? Paarden en muildieren uit de Groote Oorlog.

Waar?
Militaire Kapel, Kartuizerinnenstraat 2, 8000 Brugge

Wanneer?
Van zaterdag 21 april tot en met donderdag 3 mei 2012

Openingsuren
D
agelijks open van 10u00 tot 18u00.

Inkom gratis

 Meer info
www.mendop.org
Landelijke brochure Erfgoeddag op blz. 107
Extra editie Bruggespraak op blz. 14
Websites Erfgoeddag 2012 en Erfgoedcel Brugge



© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org

naar boven