glazen wespenvanger

Mensen zijn altijd voor wespen bevreesd geweest. Men vond de wesp ‘zeer lastig en haar steek is gevreesd’, aldus ’t ABC van de Voorraadsbescherming uit 1941. Deze brochure vertelde ook hoe men wespen kon bestrijden, waaronder het ‘verdelgen der nesten’, een zomerpraktijk waar gespecialiseerde brandweerlui en firma’s nog steeds voor opgeroepen worden. 

Wespen werden ook uitgeschakeld door het ‘ophangen van vangflesschen, die met appelwijn, verdund fruitsap of gezoete zuurkoolbrij voor de helft gevuld zijn’.

Deze wespenvanger in glas dateert mogelijk van rond 1950. Er staat een merkteken op: Escarti. Hoe lang uit glas vervaardigde wespenvangers reeds in gebruik zijn, kunnen wij u niet vertellen (tips welkom!). Het hier afgebeelde, peervormige voorbeeld lijkt de meest courante verschijning, maar er zijn ook wespenvangers in flesvorm geproduceerd. Tot op de dag van vandaag zijn dergelijke glazen wespenvangers in de handel te koop.

Onder de glazen wespenvangers heeft men modellen om op te hangen (aan een boomtak, tegen een muur,…) – zoals deze – of om op tafel te zetten. De wespen kruipen via een opening onderaan of opzij naar binnen, tuimelen in de vloeistof en verdrinken spartelend. Doordat wespen zoetigheid vanop honderden meters afstand ruiken, zijn zulke wespenvagers efficiënte vallen.

Wie hier klikt krijgt een overzicht van de wespenvallen die nog steeds te koop worden aangeboden. Zoveel is duidelijk: de wesp bezit een angel maar de mens steekt al eeuwenlang terug.© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org