Compendium van Dieren als Dragers
van Cultuur


 Af en toe verschijnt een dierenboek uit een verrassende hoek. Een dergelijk buitenbeentje is het meerdelige Compendium van Dieren als Dragers van Cultuur van het auteursduo botanicus Marcel De Cleene (°1946) en kusthistoricus Jean-Pierre De Keersmaeker (°1944).

Het eerste deel (2012) handelt over de zoogdieren, het tweede deel (2014) over de vogels. Het derde deel (2015) met onder meer de reptielen, vissen en ongewervelden is nu ook beschikbaar.

In een kleine 2700 bladzijden hebben de auteurs de plaats die dieren door de eeuwen heen hebben ingenomen in ons geestesleven uit honderden literatuurbronnen (de bibliografie van het vogeldeel alleen al telt 28 bladzijden) en ettelijke websites gedestilleerd en geordend.

Emeritus professor en voormalig wetenschappelijk voorlichter van de Universiteit Gent Marcel De Cleene is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Eerder schreef hij, samen met biologe Marie-Claire Lejeune, het Compendium van Rituele Planten in Europa. Met dit zoölogisch compendium, waaraan zo'n tien jaar is gewerkt, heeft de botanicus de lijn doorgetrokken en verbreed tot de hele wereld.

Het geestesleven van de mens zou zoveel armer zijn zonder al deze verwijzingen naar en verpersoonlijkingen met leden van het dierenrijk. Ze kruisen niet alleen ons pad in de jacht en de visvangst of in de landbouw en de veeteelt, maar ook - volgens de ondertitel - in onze dromen, fabels, heraldiek, kunst, legenden, magie, mythologie, psychologie, religies, symboliek, taal, verhalen, volksgeloof en volksgeneeskunde. Het boek staat barstensvol met feiten en feitjes uit de boeiende en rijke menselijke cultuurgeschiedenis.

Een pluim voor de auteurs en ook de uitgever die de durf hadden om een dergelijk monumentaal naslagwerk in het Nederlands (en op papier) uit te brengen.

De prijs voor de losse delen is respectievelijk 95, 85 en 85 euro.
Nu ook verkrijgbaar in een fraaie foedraal met de drie delen samen voor 249 euro.

Meer info bij Mens & Cultuur Uitgevers: klik hier

Marcel De Cleene op VRT Radio 1: klik hier

Recensies leest u onder meer hier en hier

 Terug naar Tips

© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org