Deutsches Pferdemuseum


Het fraaie Noord-Duitse stadje Verden langs de rivier de Aller heeft een bijzondere band met de paardensport.

Naast een eigen renbaan kreeg Verden ook een van de beste paardenmusea ter wereld. Plaatselijke paardenliefhebbers begonnen kort na de Eerste Wereldoorlog met het verzamelen van foto’s, krantenknipsels en documenten omtrent het paard. Vanaf 1933 waren de collecties als ‘Pferdemuseum’ te bezoeken.

De echte doorbraak kwam in het jaar 2000 toen het museum onderdak vond in een gerestaureerde cavaleriekazerne (°1831) aan de Holzmarkt. Daar was voldoende ruimte om de geschiedenis van het paard in al zijn facetten aan bod te laten komen.

Het museum behandelt de relatie mens-paard via twintig invalshoeken, te beginnen met het ontstaan van het gedomesticeerde paard en het paard in de oudheid tot het gebruik van paarden (rijdier, leger, werkdier, jacht, jumping en rensport, etc.), de handel in paarden, het damesrijpaard, paardenberoepen, het paard in de schilderkunst en uiteraard een terugblik op ‘Reiterstadt Verden’.

De presentatie is luchtig en alle getoonde objecten zijn met smaak gekozen. Naast de vaste collecties zijn er ieder jaar ook een tweetal gelegenheidsexposities.

De grote en langdurige invloed van het paard op de menselijke handel en wandel is een indruk waar men in dit museum niet onderuit komt.

Naast het museum is er de bibliotheek. Het Deutsches Pferdemuseum bezit in totaal zo’n 15.000 boeken over paarden. Daarvan kunnen er zo’n 1000 titels via de vlak ernaast gelegen stadsbibliotheek worden ontleend. Voor het inkijken van de antiquarische boeken neemt men best op voorhand contact op met de bibliothecaris.

Onderzoekers uit heel de wereld komen naar Verden om zich in zeldzame paardenliteratuur te verdiepen. In Duitsland bezit alleen de universiteit van Göttingen een vergelijkbare collectie paardenpublicaties (13.000 banden).

Het museum is gesloten op maandag. Alle andere dagen kan het bezocht van 10 tot 17 uur. Voor verdere bijzonderheden raadpleegt men de folder (zie onder) en de website van het museum:

www.dpm-verden.de


Een aanrader is het rijk geïllustreerde boek (21,5 x 27,5 cm ., 159 blz.) dat over het museum is verschenen: ‘Pferde. Geschichte und Geschichten’.
© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org