Het Labyrint

Veel musea openen een eigen café, maar er zijn ook cafés die op musea gelijken, zelfs een heus eigen museum inrichten. Het volkscafé Het Labyrint in het West-Vlaamse Kemmel was daar een uitstekend voorbeeld van. Het werd uitgebaat door de vzw De Speelberg, onder de bezielende leiding van Stef Dehollander. In 1973 startte de vzw met de promotie van volkssporten en het verzamelen van allerlei (gebruiks)voorwerpen uit het huiselijke, ontspannings- en religieuze leven.

Eind jaren tachtig streek de vzw neer in een hotelpand te Kemmel en begon er met de uitbouw van een café-restaurant waar men kon 'dolen door kunst, humor & verleden'. De eerste verdieping was volledig ingericht als museum en bezoekerscentrum avant-la-lettre. In het museale deel ging veel aandacht naar speelgoed (waaronder een fraaie collectie ganzenborden), regionale archeologie en volkssporten.

De volksgebruiken met dieren waren vertegenwoordigd met objecten uit de duiven- en vinkensport, het gansrijden en de hanengevechten (nog toegestaan in Noord-Frankrijk).

Helaas ging Het Labyrint in 2012 na ruim een kwarteeuw dicht. Meer hierover in enkele persartikels uit resp. februari (hier) en september 2012 (hier).

De foto's die u hier ziet zijn door Mendop gemaakt op zondag 2 september 2012, enkele uren voordat het café-museum definitief de deuren sloot.

 

 

 

 

 

 

 


© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org