Lavaux-Sainte-Anne

Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne in de Waalse Famennestreek is een van de mooiste waterburchten in België (foto boven). Nog voor de Tweede Wereldoorlog ontstond hier een voor het publiek toegankelijk jachtmuseum.

Eind vorige eeuw toonde het museum alle facetten van het jachtbedrijf, van de drijfjacht en de valkenjacht tot de eeuwenoude ontwikkelingen van de jachttechnieken. Dit museum was één gigantisch snuisterkabinet met duizenden jachtitems, wapens, curiosa, schilderijen, kunstvoorwerpen en vitrines vol met historische collecties van opgezette dieren. 

In 2004 werd gestart met ingrijpende renovaties en herinrichtingswerken. Wat overbleef van het oude jachtmuseum is nu te zien in het vernieuwde ‘museum van de natuur in de Famenne’. In deze verwaterde versie van het voormalige jachtmuseum zijn nog wel sporen van het vroeger tentoongestelde jachterfgoed terug te vinden (zie sfeerbeelden uit 2009), voor liefhebbers van dit soort jachtpatrimonium valt in Lavaux-Sainte-Anne dus nog altijd

albino vogelsjachtcuriosa - albino'safwijkende geweien ree

iets te beleven, zoals een vitrine (zie boven) vol met albino wilde dieren (van houtsnippen tot huimussen, patrijs, roodborst en haas), trofeeën waar de jachtwereld vroeger bijzonder tuk op was. 

in België geschoten wolf, 19de eeuwwilde kat

eendenroervisarendvalkenjacht

edelhertoehoe

leeuwerikenspiegel

Het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne herbergt vandaag ook nog een museum rond het landelijk leven in de tijd van toen. Deze mooie site kan bijna elke dag van het jaar worden bezocht van 9 tot 18 uur (17u30 buiten het hoogseizoen). 

Meer bijzonderheden zijn te vinden op de website
www.chateau-lavaux.com

transportkooi frettengravure otterjachtlammergier

Er zijn in Europa uiteraard nog verschillende jachtmusea. Een van de grootste in Frankrijk is het Musée International de la Chasse in het kasteel van Gien langs de Loire (klik hier).

Ook het Jagdmuseum in het Kasteel van Stainz in Oostenrijk behoort tot de grotere (ruim 5.800 objecten in bezit) en modernste op het oude continent (klik hier).© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org