Le Bestiaire imaginaire

Al sinds de begintijd van de fotografie worden dieren met gretigheid op de gevoelige plaat gezet. Het vee of de paarden langs velden en wegen, de honden en katten uit de huiselijke sfeer, de dieren in het wild in al hun verschijnings- en gebruiksvormen, er zijn sinds 1850 onoverzienbare hoeveelheden foto’s van gemaakt.

In het prachtige Palais Lumière (foto boven) in de Franse stad Évian liep van 9 oktober 2010 tot en met 16 januari 2011 een tentoonstelling over hoe de artistieke fotografie zich door de dierenwereld liet inspireren. 

De expositie Le Bestiaire imaginaire toonde werk van 42 nog actieve of reeds overleden fotografen, waaronder wereldberoemde namen als Nick Brandt, Brassaï, Elliott Erwitt, Eadweard Muybridge, William Wegman en Joel Peter Witkin. 

De sfeerbeelden van de expositie, gemaakt door samenstelster Caroline Bouchard, geven enkele indrukken van deze uitgebreide en zeer geslaagde fototentoonstelling. 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling verscheen het gelijknamige fotoboek Le Bestiaire imaginaire. Lanimal dans la photographie, de 1850 à nos jours, een uitgave van Sikra Flammarion (ISBN 978-2-0812-4435-1). Het boek telt 175 blz. en heeft een ruim formaat (29 x 24,5 cm.). Ook Mendop vzw leverde uit de collectie van Jan Desmet een illustratie voor deze catalogus. 

Meer info over deze tentoonstelling via www.ville-evian.fr

Voor een mini-catalogus met toelichting over de geselecteerde foto’s: klik hier.© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org