Paardenmarkt Torhout

Jaarmarkten, in combinatie met vee- en paardenmarkten waren eeuwenlang een draaischijf van handel en vertier. De straat- en dorpspleinverkoop van paarden is vermoedelijk al in het laatste kwart van de 11de eeuw begonnen. Vooral in de 19de eeuw beleefden de paardenmarkten hun glorietijd. 

Dat was niet anders in Torhout waar het aantal te koop aangeboden paarden steeg van 650 in 1857 naar 2000 in 1875-1885. Voor het transport over de weg en het labeur op de akker stond het paardengebruik toen op het zenith. 

Koopmannen uit binnen- en buitenland kwamen naar Torhout afgezakt om zaken te doen. In 1896 wisselden op de Torhoutse paardenmarkt 560 paarden van eigenaar tegen prijzen van 1000 à 1800 oude Belgische franken, in die tijd een dik kapitaal. De meeste verkochte paarden vervoerde men per spoorwagon richting Duitsland en Frankrijk. Rond 1910 was de rol van de markt al flink getaand. Er heerste een economische recessie, er was stevige concurrentie van een paardenmarkt in het naburige Lichtervelde en heel wat paardenhandelaren gingen hun dieren rechtstreeks op de boerderijen aankopen, waardoor de markt aan kwaliteit inboette. 

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zag ook Torhout hoe zijn jaarlijkse paardenmarkt ten onder ging. Na 1918 kwam er van herstel weinig in huis. Overal in de landbouw en het transport zette de mechanisatie het paard buitenspel. In de periode 1955-1975 hield de Torhoutse paardenmarkt zelfs op te bestaan. 

In 1977, gestimulerd door de opkomst van de ruitersport, besloten leden van de Landelijke Gilde de verdwenen paardenmarkt nieuw leven in te blazen. Sindsdien wordt deze paardenmarkt weer ieder jaar op de laatste zaterdag van juni ingericht. De sfeerbeelden bij dit verslag zijn gemaakt op 25 juni 2011, tijdens de 35e (her)uitgave van de paardenmarkt. 

Naast handelaren die ruim 1.000 paarden, pony’s en ezels te koop aanbieden, vinden er telkenjare prijskeuringen plaats voor trekpaarden, tinkers, haflingers, fjorden of shetlanders. Ook prijskampen voor geiten en schapen staan jaarlijks op het programma, naast de verkiezing van een Peerdenkoningin, een koetsenparade, allerhande demonstraties (met slotshow in het park), marktkramers met paardenbenodigdheden en uiteraard een onvervalste kermis. 

De jaarlijkste paardenmarkt te Torhout is een levendige volkstraditie waar ook
niet-paardenliefhebbers hun ogen flink de kost kunnen geven. 

Het organisatiecomité van deze paardenmarkt is gehuisvest in de Ravenhofstraat 5 te 8820 Torhout (tel. 050/22.07.70). Mailen voor info en inschrijvingen kan via feesten@torhout.be
© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org