Plumes & Birds of Paradise

 


In de loop van 2014 vonden twee exposities plaats over de rol van vogels en hun veren in de menselijke cultuur, een in Frankrijk en een in België.

De Franse expositie Plumes (affiche boven) liep van 3 mei tot en met 31 oktober 2014 en ging door in het Musée des Arts d'Afrique et d'Asie te Vichy.

Het museum volgde een ethnografische aanpak met aandacht voor verschillende werelddelen (van China over Afrika tot Noord-Amerika), waarbij de klemtoon op vijf soorten kwam te liggen: ijsvogel, ara, arend, kasuaris, hoornraaf en pauw.

Fotoverslag met uitvoerig commentaar inhoud expo hier

Extra toelichting expo hier

Site Musée des Arts d'Afrique et d'Asie (Vichy) hier

 

* * * * * * *

 

De tweede expo liep in Antwerpen (ModeMuseum, 20 maart - 24 augustus 2014) met als titel Birds of Paradise, pluimen en veren in de mode. In de westerse mode beleefden vogelveren een massieve doorbraak eind negentiende, begin twintigste eeuw, reden waarom onder meer de eerste struisvogelboerderijen ontstonden. De meedogenloze verenhandel bracht soorten als zilverreigers (met hun gegeerde aigretteveren) en sternen op de rand van de afgrond.

Tot op vandaag zijn mode-ontwerpers met veren blijven werken, meestal zonder te vervallen in de excessen van vroeger tijden. Deze expo toonde zowel stukken uit de negentiende eeuw als creaties van hedendaagse mode-iconen zoals Chanel, Dior, Yves Saint Laurent en Ann Demeulemeester.

Wie de tentoonstelling niet bezocht kan nog steeds terecht in de catalogus (210 blz., 23 x 29 cm.) die naar aanleiding van de tentoonstelling bij uitgeverij Lannoo is verschenen ( hier ).

Video-verslag opmaak tentoonstelling hier

Nieuwsreportage ATV over tentoonstelling hier

 © Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org