Van paardenmiddel tot paardendokter

In Waregem, ‘stad in galop’, vond van 15 april tot en met 15 mei 2011 een tentoonstelling plaats over de geschiedenis van de paardenzorg en -geneeskunde. Dit initiatief van het Waregemse stadsarchief kwam tot stand naar aanleiding van het vijfde European Equine Health and Nutrition Congress waarvoor Waregem op15 en 16 april 2011 als gaststad optrad. Het paard ligt aan de basis van het diergeneeskundig onderwijs dat in 2012 zijn 250ste verjaardag viert. 

 Deze boeiende, smaakvol uitgewerkte en gevarieerde tentoonstelling (zie foto’s onder) toonde tientallen voorwerpen uit de collecties van de faculteiten diergeneeskunde van Gent en Utrecht.

Naast de evolutie van de paardengeneeskunde - van kwakzalverij tot wetenschap - kregen voor de regio belangrijke figuren de aandacht. De geschiedenis van de Waregemse familie Bouckaert diende als leidraad om de ontwikkelingen van het veeartsenijberoep te schetsen. Ook uit het rijke archief van de Poperingse veearts Hendrik Adriaen kon uitgebreid worden geput, onder meer met een getrouwe weergave van zijn kabinet. 

Voor meer informatie over de tentoonstelling: klik hier

De expostie zal in 2011 ook nog in Gent te zien zijn. Ter gelegenheid van de tentoonstelling vescheen het boek Van paardenmiddel tot paardendokter (zie onder).


Boek

Het naar aanleiding van deze tentoonstelling verschenen boek Van paardenmiddel tot paardendokter (harde kaft, 21,5 x 15,5 cm, 180 blz.) is een aanrader. De aangeboden informatie is leerrijk, goed gedoseerd en fraai geïllustreerd. Voor meer info of bestellingen kan men mailen naar archief@waregem.be of bellen naar het nummer 056/62.12.18.
© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org