Suskewiet


De vinkensport in de Zuidelijke Westhoek

De vinkensport of vinkenzetting kent een lange traditie met typische gebruiken en een eigen beeldtaal. West-Vlaanderen is de provincie bij uitstek waar deze volkssport tot op vandaag wordt beoefend.

De Erfgoedcel CO7 uit de regio Ieper en Poperinge werkte in 2012 samen met de stad Harelbeke en de gemeente Houthulst een project uit om de vinkensport in haar streek in de kijker te plaatsen. Dit gebeurde met een interactieve rondreizende tentoonstelling, een artistieke kortfilm, een onderwijsproject, een stripverhaal, een wandeling, een lezing, een dichtwedstrijd tot zelfs een muzikaal evenement voor jongeren. Kortom, in de zomer van 2012 kon niemand in de zuidelijke Westhoek naast suskewiet kijken.

Heel wat van die activiteiten zijn vastgelegd in een fris vormgegeven publicatie. Dit boekje van 74 blz. (zie cover boven) bevat onder meer een bijdrage van Erik De Vroede van het Sportimonium die de vinkensport binnen het geheel van ‘dierenspelen’ situeert. In een andere bijdrage (Mathias Cheyns) lezen we dat oude kronieken reeds melding maken van een Ieperse vinkeniersgilde in de zestiende en de zeventiende eeuw. Terwijl de oudste bron van een dergelijke gilde in Poperinge teruggaat tot 1684. Voorts zoomt deze publicatie in op de spelregels van het vinkenzetten en het specifieke verenigingsleven. Ook het aspect dier(on)vriendelijk komt er aan bod.

Momenteel zijn er in deze zuidelijke regio van West-Vlaanderen nog twintig ‘maatschappijen’ actief die luisteren naar veelzeggende namen (tussen de haakjes plaats en jaar van stichting):

De Molenzangers (Houthulst, 1968)
De Woudzangers (Houthulst, 1953)
De Sparrevink (Houthulst, 1939)
De Vrijbosvink (Houthulst, 1953)
De Terrestzangers (Houthulst, 1954)
De Sint-Omerzangers (Houthulst, 1971)
De Kaaivink (Ieper, 1950)
De Poelvink (Ieper,1939)
De IJzervink (Ieper,1935)
De Vrijbosvink (Ieper, 1936-37)
Sint-Filip (Ieper, 1923)
De Jagersvink (Proven-Poperinge, 1936)
De Ware Vinkeniers (Proven-Poperinge, 1929)
De Vrije Vinkeniers (Proven-Poperinge, 1955)
De Bergvink (Proven-Poperinge, 1936)
Hoop in de Toekomst (Proven-Poperinge, 1938)
Den Blauwe Boogaard (Zonnebeke, 1987)
De Staalbekken (Zonnebeke, 1934)
De Grensvink (Zonnebeke, 1946)
De Blauwbekken (Zonnebeke, 1957).

Van elke vereniging is een informatieve steekkaart opgemaakt. Deze twintig fiches zijn samen met de publicatie te verkrijgen.

Meer info over de brochure Suskewiet. De vinkensport in de zuidelijke Westhoek
kunt u hier vinden.

Op de website www.suskenieuws.be staat alle informatie
over dit project rond vinkensport.




© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org