Zo gezegd


Etienne Vermeersch

Het ‘Mendop’ project, dat het ‘erfgoed op papier’ wil verzamelen inzake de relaties tussen mens en dier, lijkt me een schitterend initiatief

Sinds het Egyptische Dodenboek (circa 1800 voor Christus), waarin gezegd werd: “ik heb het vee niet mishandeld” is de houding tegenover de dieren de wilde, de tamme en de koosdieren  vaak heel sterk veranderd. 

Deze houding, in praktijken, ethiek en emoties, behoort tot het wezenlijke van de evolutie van culturen. De stille getuigen daarvan definitief bewaren en ordenen, vormt een waardevolle bijdrage tot de kennis van maatschappij, cultuur en denkwereld.


Prof. dr. Etienne Vermeersch (1934 - 2019) was  ere-vice-rector van de Universiteit Gent en een gereputeerd moraalfilosoof en opiniemaker in België. Het weekblad Knack verkoos hem in 2008 tot de meest invloedrijke intellectueel in Vlaanderen. Zijn bekendste boeken waren onder meer De ogen van de panda (1988) en In gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar waarheid (2011).

Voor meer klik hier of www.etiennevermeersch.be



Frans de Waal

Zijn wij eigenlijk wel in staat andere dieren beter te beoordelen dan de stroming van een rivier of de beweging van atoomdeeltjes? En komen we daarmee verder dan een paar eeuwenoude stereotiepe opvattingen, zoals de hardwerkende bij, het edele paard, de wrede wolf en het gulzige varken?

Wat betreft het Mendop initiatief, dat lijkt me echt de moeite waard. Onze relatie met dieren is zo gemengd – van idealisering tot totale uitbuiting – dat je je afvraagt waarom de relatie mens-dier niet meer belangstelling krijgt.

Het feit dat veel dieren deel uitmaken van ons dagelijks leven en soms net zo goed behandeld worden alsof ze onze kinderen zijn, wordt al te vaak over het hoofd gezien. De boeken, archiefstukken, plaatjes en foto’s die Mendop verzamelt laten geen twijfel bestaan over de impact van dieren op de menselijke leefwereld. Veel succes met jullie project.

 

Frans de Waal (°1948) bestudeert al bijna 40 jaar apen. Hij is hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en doet onderzoek naar chimpansees in het Yerkes Regional Primate Research Center aldaar. Hij is de auteur van wereldwijde bestsellers als Van nature goed (1996), Chimpanseepolitiek (1999), De aap en de filosoof (2007) en Een tijd voor empathie (2009). Time Magazine rekende hem in 2007 tot de 100 meest invloedrijke mensen op aarde.

Voor meer info over Frans de Waal , klik hier (Wikipedia) en hier (Living Links Center)

 


naar boven