Allerlaatste nieuws
Allerlaatste nieuws klik icoon FB linksonder
Oost west, poot best!
Nu zondag, 21 april, is het terug Erfgoeddag. Dit jaar is het thema 'Thuis'.
Het stadsarchief van Brugge en Mendop vzw nemen deel met een expo rond huisdieren.
Iedereen welkom in het Stadsarchief van Brugge, Burg 11a.
De tentoonstelling loopt tot vrijdag 31 mei 2024.
Alle info vind je op onderstaande link
erfgoeddag.be/activiteit/oost-west-poot-best
Fwiet
Vogelmagazine Fwiet nummer 5 is uit. Thema Sex.
In dit nummer vind je terug een overvloed aan mooie artikels en foto's.
Maar ook, in dit nummer nemen Jeroen, Begijn en Jelle afscheid van hun Fwiet-redacteur Jan Desmet. De prachtig vormgegeven tekst en foto's werden een ontroerend eresaluut aan Jan. Waarvoor wij hen zo hartelijk danken...
Bestel Fwiet nummer 5 via fwiet.be
Erfgoeddag 2023
Zondag 23 april is Erfgoeddag gewijd aan het Mendop-thema bij uitstek: "Beestig Erfgoed!"
Het Stadsarchief van Brugge brengt een fijne expo over twee Brugse iconen:
"Brugges Beestig Duo. De beer en de zwaan."
Hierbij worden ook voorwerpen en documenten uit de collectie van Jan Desmet tentoongesteld.
In een extra luik wordt onze vorig jaar overleden voorzitter in het licht gezet.
De expo is te bezichtigen in het Stadsarchief van Brugge, Burg 11, op zondag 23 april van 9.30 tot 17.00 uur maar loopt verder tot eind juni!
Op Erfgoeddag kan je Mendop ook vinden op de Kinderboerderij De zeven Torentjes.
Maak daar een leuke foto in onze nepbokkenwagen.
Deze geitenkar was ook te zien op eerdere Erfgoededities (zie rubriek Erfgoeddag, Erfgoeddag 2010 en 2011)
Meer info over Erfgoeddag 2023 vind je op erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2023
Mendopje en de wolf
De terugkeer van de wolf in de Lage Landen had zelfs geen helderziende durven voorspellen. Toch heeft dit mythische roofdier iedereen op snelheid gepakt. Voor dierenarchief Mendop een uitgelezen moment om enkele facetten uit de rijke cultuurgeschiedenis van de wolf in de kijker te zetten.
Op donderdag 1 juli opende onze tentoonstelling ‘Mendopje en de wolf – De wolf als archiefsprookje’ in het Stadsarchief van Brugge. De expo (zie affiche boven) was elke dag tot en met zondag 22 augustus gratis te bezoeken. Foto's van deze tentoonstelling zijn te vinden op Mendop Facebook.
Op bezoek bij Guido Gezelle
De poëzie van Guido Gezelle (1830-1889) lijkt bij momenten op een reservaat voor Bedreigd Nederlands. Met woorden die vandaag nog nauwelijks in de gesproken en geschreven taal opduiken. Als verstokt katholiek priester had Gezelle geen hoge pet op van diegenen die de ‘schepping’ buiten het kader van een religie plaatsten. Darwin viel bij Gezelle in dovenmansoren. Los van deze bedenkingen blijft Gezelle een acrobaat van de taal, een man die het Nederlands virtuoos kon kneden en laten rijmen. Bovendien was zijn belangstelling voor natuur en dieren niet geveinsd. Ooit is van hem zelfs ‘Uitstap in de warande’ (1e druk 1882) verschenen, een verzameling ‘columns’ over dieren.
Begin juni 2020 brachten wij samen met Karel Platteau van het Guido Gezellegenootschap vzw een bezoek aan het Guido Gezellemuseum in de Rolweg te Brugge. De Musea Brugge maakten er volgend filmpje van (speelduur + 22 minuten).
Klik op bovenstaande foto.
Meer info en foto's op Mendop Facebook en www.jandesmet.net.
Postzegels Geschiedenis duivensport
Jaarlijks brengt bpost gelimiteerde postzegelcollecties uit die gretig door filatelisten worden verzameld. Vorig werkten wij mee aan een serie over 'Dieren aan het werk' en dit jaar leverden wij een bijdrage aan een nieuwe postzegelserie
over de 'Geschiedenis van de duivensport'.
Meer info via de website van bpost
Schenking Eric Soubry
Eric Soubry snuffelde graag in de stapels oud papier die zijn vader verhandelde. Wat hem boeide, legde hij opzij. Zo redde hij bij toeval de oudste documenten over de Bordeaux dog in België. Zij bleken afkomstig van Georges Tanghe, een omtrent 1900 vermaard hondenfokker. Soubry deed in 2012 een eerste schenking aan Mendop en completeerde dit februari 2020 met aanvullend materiaal, waaronder de oudste monografie (1896) over de Bordeaux dog en andermaal unieke foto’s en schetsen van hoe dit imposante hondenras (een reu weegt tot 50 kilo!) er in de jaren 1886-1925 uitzag. Een unieke aanwinst voor ons dierenarchief waarvoor wij Eric Soubry van harte danken.
Méér foto’s en toelichting op Mendop Facebook.
Meer over de Bordeaux dog hier.
Schenking Rik Snauwaert
Rik Snauwaert (°1960) uit Torhout, fokker van raspluimvee en onder meer secretaris bij de Speciaalclub voor de Izegemse Koekoek, schonk honderden tijdschriften en catalogi aan ons dierenarchief. De meeste handelen over de kweek van kooivogels en kleinvee. Als diensthoofd bij het Museum voor Kunst & Geschiedenis in Brussel is hij zeer vertrouwd met de rol die musea en archieven voor het behoud van cultureel erfgoed spelen. Een geïllustreerd overzicht van deze fraaie aanwinst voor Mendop vindt u hier.
Ondergronds in Gent
In het Stadsmuseum Gent (STAM) opende op 21 november 2019 een fraai uitgewerkte expositie over wat in een stad als Gent onder de grond verscholen zit, van riolen en eeuwenoude bouwresten tot fossiele schelpen en levende wezens zoals pieren en ratten.
Mendop ontleende voor deze expo diverse items uit de collecties van Jan Desmet, waaronder krantenknipsels, een antieke blokval en een affiche ter reglementering van de rattenverdelging in Oost-Vlaanderen. Deze ongemeen gevariarieerde tentoonstelling is te bezoeken tot en met 22 september 2020. Een aanrader!
Meer info hier en op Mendop Facebook.
Laatste aanwinsten
Zomer 2019 werd ons dierenarchief verrijkt met fraaie aanwinsten, zowel op het vlak van boeken als van vaktijdschriften, postzegels, affiches, etc. Onder meer een prachtboek met karikaturen (hier) van de Franse meester-tekenaar Grandville (1803-1847), een zéér uitgebreide bibliotheek omtrent circussen en circusdieren en een lot tijdschriften van de Fondation Brigitte Bardot sprongen hierbij in het oog. Voor meer details en afbeeldingen kunt u terecht op deze website en op Mendop Facebook.
Schenking Annie Poll�
Mevrouw Annie Pollé uit Halle verricht vrijwilligerswerk in een kringloopcentrum in Brabant. Met een arendsoog verzamelt zij er sinds geruime tijd uiteenlopende items die voor het dierenarchief van Mendop in aanmerking komen.
Op 19 oktober 2019 bracht zij een eerste lading over naar Brugge. De schenking omvatte onder meer kinderboeken, prentbrief- en wenskaarten, postzegels, kalenders en kinderspeelgoed. Ook diergerelateerde affiches (malaria, allergiën, etc.) uit het dokterskabinet van haar man zijn aan Mendop overgemaakt.
Cultuurmarkt Brugge 2019
Op zondag 15 september 2019 nam ons dierenarchief voor de tweede maal deel aan de Cultuurmarkt in Brugge. Ons kraampje stond opgesteld op de Markt en kreeg doorlopend nieuwsgierige bezoekers. De antieke anti-wolvenhalsband voor herdershonden en een trio beeldjes van Belgische cultuurbeesten (leeuw stuwdam Gileppe, kat van Ieper en beer van Brugge) ontlokten de meeste vragen.
Circusschenking Joseph Cornelissis
Circusliefhebber en -verzamelaar Joseph Cornelissis (°1943) schonk zijn uitgebreide verzameling boeken, affiches, prenten, programmabrochures, documentatie en schaalmodellen - alles samen vele honderden items - aan Mendop. Doordat zowel huisdieren als wilde dieren (van paarden en honden tot olifanten en krokodillen) de geschiedenis van het circus hebben gekleurd, vormt deze unieke schenking een bijzondere aanwinst voor ons dierenarchief.
Voor foto's en inhoudslijsten van deze schenking klikt u hier.
Etienne Vermeersch (1934-2019)
Op 18 januari 2019 overleed moraalfilosoof Etienne Vermeersch (°1934). Hij steunde Mendop vzw van in den beginne. Dat liet hij blijken door in 2009 aanwezig te zijn op de opening van een van onze eerste tentoonstellingen (in het Huis van Alijn in Gent, foto's hier en op Mendop Facebook) en een steunbetuiging op deze website (klik).
Werkende dieren op postzegels m.m.v. Mendop
Bpost bracht op 28 januari een gloednieuwe reeks postzegels op de markt met als thema Dieren aan het werk (zie bovenstaande afbeeldingen). Voor advies en geschikt fotomateriaal klopte Bpost in 2018 aan bij Mendop. De uitgifte vond plaats op 28 januari in een unieke oplage van 56.725 vellen.
Voor meer info en/of bestellingen ga naar de eShop van bpost.
Afronding schenking Ir. Louis Engels
Ir. Louis Engels (°1925) uit Zolder schonk begin februari 2019 het restant van zijn archief aan Mendop, waaronder correspondentie, krantenknipsels en filmopnamen. Engels was tijdens zijn loopbaan (1950-1990) actief bij het Ministerie van Landbouw, waar hij onder meer de landelijke bestrijding van de muskusrat en de spreeuw coördineerde.
Ook na zijn pensionering bleef hij zich documenteren over wilde dieren en kweekmethodes die voor sociale onrust zorgden, van everzwijnen, meeuwen, kraaien en steenmarters tot nertsen, stadsduiven en verwilderde katten. Voor meer foto's van dit archief, klik hier.
Cultuurmarkt Brugge 2018
Op zondag 16 september 2018 nam Mendop deel aan de Cultuurmarkt in Brugge.
We presenteerden er onder meer authentieke vaandels van panden met dierennamen uit de Brugse winkelstraten, zoals Den Visch, De Slecke en 'T Cleen Vosken. De recent verworven clubvlag van De Wilskrachtige Kanariekwekers uit Wervik (1931) wapperde dapper boven de stand uit. Meer foto's op Mendop Facebook.
Nieuwe banner
Ter gelegenheid van onze deelname aan de Cultuurmarkt in Brugge op zondag 16 september 2018 ontwierpen wij een nieuwe banner (klik op bovenstaande afbeelding).
Meer recente Mendop-nieuwtjes zijn steevast te vinden op onze Facebook-pagina.
Amerikaanse interesse voor Mendop
Voorafgaand aan hun lezing en performance getiteld The Golden Snail Opera in het Concertgebouw van Brugge op maandag 28 mei 2018 brachten (op de foto van links naar rechts) cineaste Isabelle Carbonell, prof. Karen Ho (univ. Minnesota) en prof. Anna Lowenhaupt Tsing (univ. Californië) een bezoek aan Mendop.
Na hun vertrek kwamen ook een 25-tal binnen- en buitenlandse deelnemers aan een seminarie over invasieve diersoorten kennismaken met de werking en doelstellingen van Mendop vzw. Meteen een fraai hoogtepunt in dit jubileumjaar voor ons dierenarchief.
Meer foto's op Mendop Facebook.
Expo Chinese wolhandkrab in Brugge
Meer info op Mendop
Op zaterdag 21 en zondag 22 april tijdens Erfgoeddag loste Mendop zijn duiven in de eeuwenoude Kapittelzaal van het Rijksarchief te Brugge, de ruimte waar wij in 2015 ook een brede variatie aan hanenerfgoed tentoonstelden.
Voor de eerste sfeerbeelden zie Mendop Facebook
Meer info op http://www.erfgoedcelbrugge.be/.../duiven-uit-barcelona
Grijp uw kans. Stem Mendop!
Naar aanleiding van Erfgoeddag 2018 liet het Stadsarchief en het OCMW-Archief portretten maken van hun medewerkers die een favoriet archiefstuk in de kijker zetten. Omdat het Stadsarchief ook depotruimte reserveert voor de vzw Mendop (Mens & Dier op papier) – het enige dierenarchief in België – werd
ook uit deze collectie één stuk is gekozen.
De bezoeker kan via een stembiljet stemmen op het archiefstuk,
het verhaal of de persoon die het meest aanspreekt.
Meer info op de website van Erfgoedcel Brugge
Mendop in weekblad De Standaard
dS Weekblad, een weekendbijlage van de krant De Standaard bracht een bezoek aan het naturaliënkabinet van Jan Desmet (Mendop vzw).
Fotograaf Johan Jacobs verzorgde het portret, de redactie vuurde met vraagjes.
Het resultaat verscheen op zaterdag 16 december 2017 in het magazine.
Jan D'hondt, historicus en sinds 2009 bestuurslid bij Mendop vzw is in juli 2017 benoemd tot hoofdarchivaris bij het Brugse Stadsarchief. Hiermee lijkt de samenwerking tussen Mendop en het Stadsarchief ook voor de komende jaren te zijn verzekerd. Meer over Jan D'hondt hier en hier.
Naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober 2017 bracht Deze Week een bezoek aan het depot van Mendop in het Stadsarchief van Brugge.
Meteen een fraaie gelegenheid om het dierenarchief van Mendop een bredere bekendheid te geven.
Klik op de bovenstaande afbeelding voor een leesbare versie.
Nieuwe schenking Huguette Boddaert
Mevrouw Huguette Boddaert (°1936) verrijkte het dierenarchief van Mendop andermaal met een
schenking boeken, tijdschriften, postzegels en prentbriefkaarten (zie boven).
Uitschieters ditmaal een zevendelige encyclopedie (1899-1910) rond diergeneeskunde, een lijvige bundel met knipsels en brieven omtrent de straatpaardenkoersen in Krombeke en Sint-Eloois-Winkel, studies over vleeskalveren en het gebruik van vogelveren doorheen de geschiedenis en een lot van het bulletin van de Ligue Internationale Antivivisectionniste uit de oorlogsjaren 1939-1946.
Alle details over de Schenking Boddaert verneemt u hier. Meer op Mendop Facebook.
Schenking Ir. Louis Engels
Ir. Louis Engels (92 jaar) uit Zolder overhandigde op 26 augustus 2017
een tiental archiefdozen aan Mendop. Engels werkte een carrière lang op het Ministerie van Landbouw (Dienst Plantenbescherming). Spoedig na zijn aantreden in 1950 kreeg hij opdracht om de bestrijding van de muskusrat landelijk op punt te zetten.
Toen de Limburgse kersentelers het met de spreeuw aan de stok kregen, werd besloten om hun slaapplaatsen met behulp van het leger te dynamiteren. Deze acties, die liepen van 1970 tot 1984, kregen veel weerklank in de pers, mede doordat Vogelbescherming hieromtrent een rechtszaak aanspande.
Voor meer foto's van dit historisch zeer interessante dierenarchief: klik hier.
De dieren van de Gouden Boomstoet
Op 19 en 20 augustus 2017 trok de vijfjaarlijkse Gouden Boomstoet door de straten van Brugge. Als dierenarchief met depot in het Stadsarchief van Brugge had Mendop uiteraard oog voor de vele al of niet echte dieren die in deze stoet meeliepen. De Brugse zwaantjes (boven) poseerden gewillig voor onze lens.
Voor een uitgebreider fotoverslag: klik hier.
Mendop in Stadsarchief Brugge tijdens Erfgoeddag 2017
Mendop nam op zondag 23 april 2017 voor de achtste keer deel aan de Erfgoeddag. Ditmaal met een info- en expostand met recente aanwinsten in het Stadsarchief van Brugge (foto onder links). Belangstellenden kregen de dag rond gegidste rondleidingen achter de schermen van het Stadsarchief (foto rechts).
Mendop tijdens Erfgoeddag 2017: voor meer sfeerfoto's: klik hier.
Mendop bezocht tijdens Erfgoeddag 2017 tevens een tentoonstelling omtrent 150 jaar zoetwatervisserij (fotoverslag hier)
CAG bezorgt archief Limburgse veearts aan Mendop
Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) in Leuven bezorgde Mendop het archief van de Limburgse veearts Joseph Vijgen (1886-1986), waaronder tientallen vakboeken en schoolschriften van zijn opleiding aan de in 1991 opgedoekte Veeartsenijschool in Kuregem (Anderlecht).
Een geïllustreerde inventaris van deze mooie aanwinst kunt u hier inklijken.
Filmbeelden anno 1991 verlaten Veeartsenijschool Kuregem hier
Meer over geschiedenis Veeartsenijschool Kuregem hier
Meer foto's hier en hier, artikel in Daily Mail hier
Link naar website CAG hier
Mendop verwerft fraai erfgoed valkenier Francis Buysse
In de loop van 2015 en 2016 verwierf Mendop een gevarieerde collectie attributen en boeken uit de nalatenschap van de befaamde valkenier, jachthoornblazer en goudsmid Francis Buysse (1949-2004).
Een geïllustreerde inventaris van deze bijzondere aanwinst kunt u hier inkijken.
Voor een interview met Francis Buysse uit 2003 klikt u op onderstaande collage.
Meer info over attributen voor de valkerij vindt u op de site van Falconry Pirrotta via http://www.pirrottafalconry.com/
Mendop redt duizenden kranten Belgische duivensport
Op 25 april 2014 bracht Luc De Vlieghere (°1935) een bezoek (foto onder) aan het depot van Mendop vzw waar onder meer zijn omvangrijke schenking van vele duizenden oude duivensportkranten (78 verschillende titels!) wordt bewaard.
Luc was zaakvoerder van een familiebedrijf in Izegem dat in 1898 door zijn grootvader Abdon De Poorter was gesticht. Na 100 jaar sloot deze duivensportfirma annex 'vogelringenfabriek' de deuren. Door het gulle gebaar van Luc en zijn echtgenote Mia bewaart Mendop nu een unieke brok Belgische duivensportgeschiedenis.
Een fotoreportage over dit bedrijf uit de hoogbloei van de Belgische duivensport en de overbrenging van deze schenking naar het depot van Mendop ziet u hier.
Een geïllustreerde inventaris van deze unieke schenking kunt u hier inkijken.
Schenking Huguette Boddaert on line
Huguette Boddaert (°1936) werd in 1947 op het strand van Blankenberge op de rug van een paard gezet en sindsdien vormen paarden een rode draad in haar leven. Zij werd een autoriteit op het vlak van paardenbitten en verzamelde zoveel zij kon over de band tussen mens en paard.
Aan Mendop schonk zij haar uitgebreide collectie tijdschriften, postkaarten en affiches over paarden(sport). Een overzicht van deze bijzondere schenking vindt u hier.
Viering 15 jaar Erfgoedcel Brugge
Erfgoedcel Brugge bestaat 15 jaar en vierde deze verjaardag met een feestelijke bijeenkomst voor alle erfgoedverenigingen op maandag 12 december 2016. De avond werd gelardeerd met gesprekken op het podium en projecties van vooraf opgenomen interviews.
Mendop was onder meer vertegenwoordigd door Jan D'Hondt (op podium) en Jan Desmet (filmpje - zie Facebook Mendop vzw).
Meer info over deze viering via Erfgoedcel Brugge
Gentse Kroppers
In de loop van juni 2015 werd het archief van Mendop uitgebreid met papieren en voorwerpen uit het rijke fokkersbestaan van Prosper Van Lancker (91 jaar) uit Sint-Denijs-Westrem. Prosper was een verwoed hobbyfokker van velerlei neerhofdieren en siervogels. Hij zetelde tientallen jaren in het bestuur van de Koninklijke Kroppersclub Gent en Het Neerhof Gent.
Meer foto's en details hier
en op .
Expo Over kraaiers en vechters
De Mendop-tentoonstelling Over kraaiers en vechters - de hanen van het erf, een expo omtrent hanen- en kippenerfgoed, lokte tijdens het weekend van Erfgoeddag 2015 honderden bezoekers naar het Rijksarchief Brugge. Een verslag van deze tentoonstelling, inclusief alle teksten en sfeerfoto's, kunt u hier bekijken. Meer beelden, waaronder een filmpje van onze bijzondere portier, is te vinden op Facebook.
Mendop op Facebook
Op 11 april 2015 opende Mendop vzw een eigen pagina op Facebook. U vindt er onder meer berichten over de meest recente aanwinsten van ons dierenarchief.
Aanbieding 2017: flyer + 4 wenskaarten
Sympathisanten die Mendop vzw in 2017 steunen met een bedrag van 15,- euro of meer ontvangen als wederdienst een exemplaar van de nieuwe Mendop-flyer en vier wenskaarten (zie set boven). Meer info hier.
Flyer
Mendop bracht eind december 2014 een nieuwe flyer in omloop (zie boven).
De vormgeving gebeurde door Diane Aerts van het vormgevingsbureau Het Vliegend Hert (klik).
De nieuwe flyer kunt u hier bekijken.
Angora Kleinveeclub steunt Mendop
Op 6 april 2014 overhandigde de Koninklijke Angora Kleinveeclub Brugge vzw een cheque van 250,- euro ter ondersteuning van de werking van Mendop vzw. Ook delen van het Angora-archief werden aan Mendop overgedragen. Mendop dankt deze vereniging voor de steun en het vertrouwen.
Mendop twee uur op VRT Radio 1
Op maandag 6 januari 2014 was Jan Desmet van Mendop vzw twee uur de centrale gast in het programma Wintergasten op VRT Radio 1. Hij vertelde er onder meer over dieren in het nieuws, de garnaalvissers te paard, de vinkensport en de laatste schenkingen aan Mendop vzw. U kunt deze uitzending met Sven Speybrouck hier herbeluisteren.
Nieuwste tips Mendop
In de rubriek Tips op deze website wordt aandacht besteed aan lopende of voorbije tentoonstellingen, nieuwe boeken, themanummers van tijdschriften, bijzondere musea en opvallende evenementen. Uiteraard vormt de relatie mens-dier de rode draad.
De nieuwste bijdragen gaan over:
een tentoonstelling in Gent (liep tot eind februari 2015) gewijd aan de imaginaire dierenwereld die wij kennen uit strips, tekenfilms en televisieprogramma's, getiteld
Piep! Speelgoed om in te knijpen
een tentoonstelling in Antwerpen (liep tot eind februari 2015) over de papegaai in de schilderkunst van de 16e en 17e eeuw
een tentoonstelling over de dieren in het Oude Egypte in het Noordfranse Louvre-Lens (liep tot eind maart 2015)
twee voorbije tentoonstellingen over vogelveren
het Museé d'Histoire Naturelle de Lille (Rijsel), een van de verborgen schatkamers in Noord-Frankrijk
een themanummer over wilde dieren in het circus
de boekenreeks Compendium van Dieren als Dragers van Cultuur
Voor al deze Tips van Mendop: klik hier
|
|
|
Schenkingen aan Mendop vzw. Wat en hoe?
Voor meer info: klik hier
|
|
Voor steun en sponsoring klik hier |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mendop tijdens de Erfgoeddagen
Sfeerbeelden 2009: klik hier
Sfeerbeelden 2010: klik hier
Sfeerbeelden 2011: klik hier
Sfeerbeelden 2012: klik hier
Sfeerbeelden 2013: klik hier
Sfeerbeelden 2014: klik hier
Sfeerbeelden 2015: klik hier
Terugblik tentoonstellingen Mendop
2008-2015
In de rubriek Tentoonstellingen (hier) of door te klikken op de onderstaande foto's kunt u terugblikken op de exposities van Mendop vzw.
Stadsarchief Brugge steunt werking Mendop vzw
Op 10 november 2011 keurde het Brugse Stadsbestuur de samenwerking goed tussen het Stadsarchief en Mendop vzw. De komende jaren biedt het Stadsarchief gratis depotruimte voor de uitbouw van het dierenarchief van Mendop vzw. In de Nieuwsbrief van het Stadsarchief verscheen daaromtrent een korte toelichting: klik hier.
Deze samenwerking werd voorjaar 2012 feestelijk ingeluid met de tentoonstelling Dieren en hun papieren. De eerste schenkingen aan Mendop vzw (klik hier). Naar aanleiding van deze expo verscheen tevens een kleine brochure (32 blz.).
Immaterieel cultureel erfgoed en dieren
Op vrijdag 20 september 2013 nam Mendop deel aan een studiedag in het STAM te Gent met als onderwerp Immaterieel cultureel erfgoed en dieren. Samen naar praktijkuitwisseling en een ethische code.
Dieren spelen vaak een rol in lokale gebruiken, jaarmarkten, volkssporten en -spelen, processies, stoeten en tradities. Op deze studiedag werd dit thema in brede zin voorgesteld en besproken. Naast direct betrokkenen zoals vinkeniers kwamen ook organisaties aan het woord met een brede werking rond mens-dier relaties, zoals Gaia en Mendop vzw.
Jan D’hondt verzorgde in de voormiddag een lezing waarin hij Mendop voorstelde.
U kunt zijn powerpoint hier herbekijken.
Meer over de volledige inhoud van deze studiedag: klik hier
De opname boven toont deelnemers aan een wedstrijd voor kraaihanen in Nokere
op 3 april 1994 (foto: Johan De Meester).
|
|
|
DIERBAAR
De memoires van uw meest geliefde (huis)dier.
DIERBAAR biedt de gelegenheid om uw meest onvergetelijke en aangename herinneringen aan de langdurige band met een kat, hond, kanarie, koe of geit voor de komende generaties in het archief van Mendop vzw neer te leggen.
Om de getuigenissen via een vast stramien in te zamelen ontwierpen wij een deelnemingsformulier (klik hier).
Voor meer informatie over DIERBAAR: klik hier.
|
|
Sinds 2009 hebben tientallen eigenaren van overleden huisdieren de memoires van hun dierbaarste hond, kat, paard of tamme rat aan Mendop doorgespeeld.
NIEUWLees hier een selectie (korte inhoud) van de dierenmenoires die intussen in het archief van Mendop vzw zijn opgeslagen.
|
|
|
|
|
Mendop vzw in de pers
Mendop vzw kreeg podium in weekkrant Kerk & leven (29 februari 2012)
lees het artikel hier
Over de twee voorjaarstentoonstellingen 2012 van Mendop vzw was Jan Desmet te horen in het radioprogramma Interne keuken (VRT Radio 1) op respectievelijk 10 maart (herbeluister hier) en 28 april (klik hier).
Frans de Waal en Etienne Vermeersch over Mendop
klik Zo gezegd